Як обрати фотографа

Рано чи пізно зважившись на професійну з’йомку, перед нами гостро постає питання, як обрати того самого, єдиного фотографа, який відчує усі бажання і настрій, почує прохання, і головне, зможе помітити неповторність своєї фотомоделі і передати її у своїх світлинах. Спробуємо підійти до рішення цього питання розсудливо – адже для обгрунтованого вибору необхідні вагомі аргументи. Які об’єктивні характеристики ми можемо оцінити? Устаткування, наявність портфоліо, умови оплати і додаткові послуги. Наскільки істотно відбивається на роботі фотографа наявність хорошої фотокамери досить неоднозначне питання. З одного боку можна передбачити, що хороший фотограф не навіть найдорожчою і модною камерою зробить приголомшливі знімки, з іншого боку –  якісний фотоапарат надає майстрові ще більше місця для маневру і розширить рамки можливостей. Не дивлячись на те, що питання устаткування стоїть на першому місці – головним він не має бути і будь-яка розсудлива людина розуміє, що вибирати фотографа по фотоапарату все одно, що вибирати ресторан по посуду. А ось портфоліо якраз і стане тим моментом, який розкриє клієнтові стиль і бачення, погляд і уміння поставити кадр і загальний настрій вибраного ним фотографа. Одні фотографи працюють в журналістському стилі, мінімізуючи своє спілкування і участь в освітлюваній події, інші навпроти – прагнуть спочатку налагодити контакт зі своїми клієнтами, поспілкуватися на різні теми до і в процесі зйомки. Зустрівшись з потенційним замовником фотограф звичайно розповість про стиль своєї роботи, а замовник, у свою чергу «приміряє» цей стиль на себе.

Фотограф по покликанню, хороший фахівець складе таке портфоліо, яке покаже його роботи з різних ракурсів, яке не потребуватиме тривалих розповідей і буде самою кращою демонстрацією і рекламою його, як фахівця і, частково, як художника. Портфоліо – один з головних критеріїв природного відбору фотографів. Знаючи «в обличчя» багато своїх колег і конкурентів частенько фотографи не пропонують великого діапазону в цінах, діючи в одній ціновій категорії. Орієнтуватися на вартість зйомки необхідно у тому випадку, коли замовник обмежений в коштах, але інші параметри вибору в цьому випадку відходять на другий план. Як додаткові послуги кожен фотограф запропонує певні умови обробки знімків, друк окремих кадрів, а також виконання побажань замовника відносно місця і часу зйомки і навіть зовнішнього вигляду самого фотографа – адже в деяких випадках зйомка урочистих заходів потребує дотримання дресс-коду, і фотограф, що поважає себе, уміє піти назустріч замовникові в багатьох питаннях. Вибір фотографа – захоплююче заняття, цьому можна присвятити не один день, головне, на що слід вважатися в цьому важливому виборі – бачення фотографом події має бути максимально прийнятним для вас. Якщо ви відчуваєте настрій, який хотів показати фотограф лише по знімках, – це ваш фахівець, саме він зробить вашу фото-сесію незабутньою подією, висвітлить кращі моменти, підкреслить емоції і зловить настрій – адже саме цього ми від нього і чекаємо.

  • Без рубрики